Fóliás krumpli, tojással
Ez az a recept, ami elsőre sikerülni fog. Ha hétvégi ebédnek nektek nagyon ‘hús nélküli’, akkor csináljátok vacsorának, vagy – ami még jobb – kerti parti menühözkiegészítésnek. Nem mintha magában nem lenne elég…
A klasszikus fóliás krumpli (vagy hívjuk jacket potato-nak) egy továbbfejlesztett változata, hús és sajt nélkül, viszont tojással és friss zöldséggel. Tetszőlegesen variálható, én most brokkolival készítettem el.
Hozzávalók:
személyenként
- 1 nagy sárga krumpli (vagy két kicsi)
- 1-2 tojás
- friss brokkoli, vagy: répa, karfiol, zsenge borsó
- só
- bors
- olívaolaj
- opció: reszelt parmezán
Elkészítés: a krumplikat alaposan mossuk meg, a kiálló (vagy esetleg csírázó) részeket vágjuk le. Szurkáljuk körbe, majd tegyük zubogó vízbe őket. Főzzük 5 percig.
A főzős részt kis is hagyhatjuk és tehetjük egyből a sütőbe, viszont így sokkal gyorsabb.
Ha kész, tegyük a krumplikat egy tepsibe, öntsünk rájuk egy kevés olívaolajat és fedjük le dupla réteg alufóliával.
Süssük 15 percig, majd vegyük le a fóliát. Süssük tovább, amíg a héja ropogósra nem lesz.
Menet közben pároljunk hozzá zöldséget és csinájunk buggyantot tojást.
A kész krumplikat tegyük tányérra, vágjuk ketté, rakjuk körbe a zöldséggel és tegyük a tetejére a tojásokat.
Ízlés szerint só-brs és a parmezán.
De én tettem a tojás alá frissen vágott koriandert is.