New British, azaz ‘Új Brit’ - Az Egyesült Királyságban szinte majdnem minden új, indiai fűszerezésű receptet ezzel vezetnek fel. Általában azok az ételek kapják ezt a címkét, amelyek magukon hordozzák a brit konyha jellegzetességeit, egy-egy alapanyagát, de alapvetően az indiai ízvilág dominál.
Az indiai ételek a hétköznapok részei: és nem csak a büfékben, szendvicsbárokban, éttermekben, de a boltokban és egy átlag brit konyhájában is.
Nem is csoda: egy három évvel ezelőtti felmérés szerint 2 millióra tehető az indiai bevándorlók száma (pakisztániakkal együtt) és ebben a számban nincs benne az az indiai származású brit állampolgár, akinek ükapja még az 1900-as évek elején (vagy még korábban) került a “gyarmatokról” a Szigetre.
A boltok polcain a nem ritkán 10 kilós kiszerelésű basmati rizs ugyanolyan tucatáru, mint a PG tips teafű, vagy a John Smith gázos sör.
A most következő recept saját kreálmány, de ha picit jobban feltúrjuk az internetet, biztos találkozunk hasonló fűszerezésű verzióval. Nem tudom, mert nem túrtam fel, miután végeztem a konyhában inkább ezt a hamburgert túrtam be…
A recept garam masala fűszert tartalmaz, amit megmondom őszintén nem tudom, hogy lehet-e kapni a hazai hipermarketekben, de találtam egy boltot, ahonnan meg lehet rendelni.
Hozzávalók:
(hamburgerenként)
- 1 csirkemell filé
- 1/2 lilahagyma
- 1 paradicsom
- Barbeue szósz
- 1 dl Guinness
- friss saláta vagy rukkola
- garam masala
- só
- hamburger buci vagy császárzsömle vagy szezámmagos, teljes kiőrlésű buci
- opciós: csípős mustár
- köret: tökéletes sült krumpli - 20dkg fejenként
A csirkemellet szív alakban nyissuk ketté. Mintha középen kettészelnénk, de ne vágjuk teljesen ketté és csak ‘nyissuk ki’.
Egy mély tálba öntsünk egy nagyon kevés olívaolajat, nyomjunk bele jó két-három evőkanálnyi barbecue szószt, és alaposan szórjuk meg a garam masalával. Én legalább 3-4 kávéskanálnyit teszek bel Jól keverjük el és a csirkét fogassuk meg benne, majd tegyük a hűtőbe egy órára.
Hevítsünk fel egy serpenyőt, majd vegyük közepes lángra és tegyük bele a csirkemellet, a szósszal együtt, süüüsk mindkét oldalát 2-2 percig, majd adjunk hozzá egy deci Guinness sört és fedjük le. 5 perc után vegyük le a fedőt és süssük készre a csirkét, de nehogy kiszárítsuk!
A bucit egy piritóssütőben pirítsuk meg (de lehet serpenyő is), vékonyan kenjük be az egyik felét csípős angol mustárral, mehet rá a salátalevél vagy a rukkola, majd a hagymakarika és a paradicsom, erre pedig a csirkemell. A tetejére mehet még egy kis mustár vagy egy nagyon kevés tejföl.
…
A krumpli
A tökéletes sült krumplit elkészíteni nem nehéz.
Bármilyen zsenge krumplit vágjunk cikkekre. Ha olyan, nyugodtan maradjon rajta a héja. Főzzük meg, de ne teljesen puhára. Szűrjük le, tegyük egy tálba, hagyjuk kihűlni és tegyük a hűtőbe minimum egy órára.
Ha van fritőzünk, használjuk!
A fritőz a sültkrumplihoz és sörtésztás halhoz is (Fish and Chips) a legjobb választás!
Ha nincs fritőz az sem baj, de mindenképp forró olajat használjunk a sütéshez - húzzuk fel maximumra a gázt és amikor az olajba dobott kenyérdarabka pattogva sül, akkor jók vagyunk a ‘krumplimenetre’.
A nedves krumpligerezdeket papírtörlővel töröljük át. Nem kell tökéletesre, de próbáljuk minél szárazabbra. Ezután mehet az olajba és pillanatok alatt süssük aranybarnára őket.
(Fritőzben, a megfelelő hőfokon természetesen sokkal gyorsabb, mint egy nagy serpenyőben, ahol a koncentrált hő egyébként is sokkal jobban elillan.)
Csak a félig megfőtt, lehűtött majd utána forró olajban kisült krumpli lesz az, ami más krumpli nem: a kívül ropogós, belül finom puha tökéletes élvezet.