Nagy Sándor: Hódítás...a konyhában

2012. november 13.

Egy korty Nagy-Britannia: csináljunk cidert!

Az igazi almabor (cider) mily’ meglepő, kizárólag almából, annak is a facsart, préselt levéből készül. Nem adnak hozzá semmit - és nem is hígitják fel. Egyszerűen hagyják, hogy a természet elvégezze a feladatát.
A cider - vagy más néven ‘scrumpy’ ahogy Nagy-Britannia nyugati végein nevezik - az egyik legfinomabb alkoholos ital, amit a britek már több évszázada élveznek.
Készítése viszonylag egyszerű: őszzel, a szétpréselt almákból kinyert almalevet hagyják erjedni (fermentálni) hordókban, télen keresztül egészen nyárig, hogy aztán a nagy angol piknikek kötelező itala legyen a kosarakban.
Rengeteg tanács, technika és fortély kering a neten, itt most a legegyszerűbb készítési módot mutatom be.

Almák! Sorakozó!
Válogassuk ki a rohadtakat, szedjük le a leveleket, a szárakat és alaposan mossuk meg mindet.

Nyomd szét!
Használhatunk szőlő préseléskor használatos prést, de bármilyen más célszerszámmal ugyanazt a hatást érjük el. Ha nagyon nincs más, akkor daráljunk, majd nyomjuk ki a levet, egyenesen a hordóba/palackba. Darabok ne kerüljenek bele!
A hordót mit nyugodtan helyettesítsük műanyag flakonnal.

Erjedünk!
Ne adjunk hozzá élesztőt! Az alma héja már alapban tartalmaz, az erjesztést elősegítő gombákat. A fermentálás alapvetően hűvös helyen indul be, így a téli hideg pont a javunkat szolgálja. Így ha ősszel rakjuk el, az almabor még tovább érlelődhet, sokkal finomabbá téve a végeredményt. A nyár kezdetekor nézzünk rá a ‘scrumpyra’, hogy mennyire tiszta és természetesen kóstoljuk is meg.

Az alma az alma az alma!
Százával vannak különféle almafajták, jóllehet hazánkban az átlag fogyasztó 3-4 fajtánál többet nem ismer és nem is vásárol vagy használ a konyhában. Ha nincs almafás kertünk tucatnyi fajtával, akkor sem kell megijedni: nyugodtan használjuk azt, amit a szupermarketek polcain találunk…de a legjobb alma mégis a piacos, de nem az, amit a “kofa” a nagybaniból, hanem amit Irénke néni a hátsó kertből szerez be…

A legtöbb almabort több almafajta levéből készítik: van ‘keserédes’ és ‘édes-száraz’ almabor is. A britek nem is nagyon készítenek mást. Nyugodtan kísérletezzünk otthon!
A nagyon elvetemültek próbálkozhatnak a birsalma cider készítésével: egyszer volt szerencsém inni még a Szigeten…nem kell mondanom micsoda élmény!

A lényeg a mennyiség: rengeteg alma kell! Négy és fél liter (1 gallon) almaborhoz legalább 30-40 almára lesz szükségünk.

A scrumpy margójára
A ‘scrumpy’, elnevezést a Sziget nyugati végein, helyi dialektusban használják minden pici vagy fonnyadt almára

Recept, recept, recept!
Az almabor kiváló disznóhoz, szárnyasokhoz (ebben sütni), szószokhoz, vagy hagymához (szintén sütni). Desszertbe se semmi, főleg ha gyömbérrel keverjük. A legjobb mégis nyáron a nagy melegben jéghidegen, vagy télen a nagy hidegben forralva.

Itt a tél lassan, alma még van, hát préselésre fel!

Egy korty Nagy-Britannia: csináljunk cidert!
tovább olvasom ->

Címkék: alma gyümölcs ital cider Recept Brit

süti beállítások módosítása