Hónap eleje: Egyszerű vajas steak
Nagyon egyszerű elkészíteni, mindösszesen 5-10 perc alatt kész a hús.
Május van, jön a spárga végre: a krumplival együtt az meg a következő 15 perc.
És nincs vele macera.
Ennél egyszerűbb (és az egyszerűségében is szép) ebédet nem nagyon tudok elképzelni.
A sertéspöri-vadas marha-sült karaj szentháromságon túllépve, ha csak havonta egyszer, de érdemes steaket sütni az egész családnak.
Angliában rengeteg helyen street foodként eszik: utcán, pubok előtt, majálisokon, buciba dobva, kis hagymával, vagy könnyű salátával, csípős angol mustárral vagy éppen füstös barbecue mártással nyakonöntve.
Hozzávalók: 40 dkg marhahátszín (a legjobb a sirloin - keresztfartő, a lapos hátszín vége), só, bors, kevés olívaolaj, egy evőkanál sótlan vaj
Elkészítés: Egy serpenyőt hevítsünk tűzforróra, tegyünk bele egy kevés olívaolajat és fektessük rá a hús szeletet. Ujjnyi vastagra vágjuk fel otthon, így sokkal gyorsabban fog megsülni.
Két-három percig percig süssük az egyik oldalát, majd fordítsuk meg és süssük ugyanennyi ideig a másikat, a végén a serpenyőt kicsit emeljük meg és dobjuk bele a vajat, majd csúsztassuk bele a húst. Vegyünk elő egy evőkanalat és vajas húslével locsolgassuk a húst és süssük még 1-2 percig.
Pároljunk hozzá spárgát és főzzünk hozzá krumplit: a spárgát csak sózzuk, a kész krumplit serpenyőben felolvasztott vajon is megforgathatjuk és szórhatunk rá egy kevés apróra vágott újhagymát és medvehagymát is.