Toad-in-a-Hole (‘Varangy’)
Nagy-Britanniában az 1900-as évek elején jelentek meg az első cikkek egy ‘új és nagyszerű konyhai eszközről’, amely háziasszonyok millióinak segít majd, hogy a családi vacsora hamarabb elkészüljön. Ez volt a gáztűzhely. 1920-ban a piacra került az Újvilág Gáztűzhely (Radiant - New World Gas Cooker), amelyet már hőfokszabályzóval is elláttak (Regulo Heat Control), és nem kevesebbel promózták, minthogy a vacsora 2 perc alatt elkészül benne…
Annyira beindult a ‘marketinggépezet’, hogy külön szakácskönyvet is kiadtak hozzá. Ez volt a ‘Radiant Cookery Book for the Regulo New World Gas Cooker’, amelyet gyorsan elkészíthető, egyszerű és olcsó ételek receptjeivel töltötték meg. Ebben a kötetben szerepelt először a toad-in-a-hole receptje is.
A név találó: valóban nem a legszebben tálalható étel, tényleg van olyan ronda, mint egy varangy…
Manapság ezt is többféleképpen készítik, itt most egy egyszerű, fűszerekkel variált változatot mutatok meg nektek.
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 2 tojás
- 2 dl tej
- só, bors
- 1-1 szál rozmaring és kakukkfű
- 6 kolbász (semmiképp nem paprikás, a legjobb a fehér sütnivaló, vagy fehér grillkolbász)
- zsír (olívaolaj)
Elkészítés:
Egy tálba öntsük bele a lisztet, üssük rá a két tojást, sózzuk, borsozzuk, majd folyamatosan adagolva és egy habverővel keverve öntsük hozzá a tejet. Sűrű palacsintatészta állagú masszát kell kapnunk. Ha kész, tegyük félre. Ezután egy serpenyőben, kevés zsíron ( vagy olajon) süssük a kolbászokat halvány barnára, sütés közben dobjuk melléjük a rozmaringot és a kakukkfüvet. Ezután az egészet borítsuk egy mély falú tepsibe, rendezzük el a kolbászokat, majd öntsük nyakon a masszával. 210 C-ra előmelegített 35-40 perc alatt készre sütjük vagy addig, amíg a tészta teljesen meg nem sül és a tepsi oldalán fel nem puffad.
Hagymás gravyvel tálaljuk.
A gravyhez:
1 fej hagymát vágjunk apróra, kevés vajon pároljuk, majd pirítsuk, adjunk hozzá egy nagyon kevés Worchestershire-szószt, egy kevés balzsamecetet, egy kávéskanál cukrot és egy evőkanál lisztet. Kavargatva hagyjuk, hogy sűrűsödni kezdjen, majd adjunk hozzá fél liter alaplevet és addig főzzük, amíg selymes mártást nem kapunk.