Szombat estére tökéletes választás!
Mit is mondhatnék? A britek - azon kívül, hogy mindenből tudnak piet készíteni - tekerni is szeretnek.
Ha tehetnék, egy egész marhát bebugyolálnának leveles tésztába. Mindegy nekik hogy csirke, disznó, vagy nagy rakás zöldség, a 'roll'-ok olyan szerves részét képezik a szigetországbeli reggelizős-ebédes take-away kultúrának, mint nálunk menzás rántott hús, krumplipürével.
Reggelinél nem, de ebédnél - főleg, ha egy kocsmában rendelünk rollt - szinte biztos, hogy kapunk mellé valamilyen mártást/szószt/pürét is.
A 'sausage roll' (azaz kolbászos tekercs, de mi maradjunk csak a 'roll' - nál) az egyik legnépszerűbb reggeli húsos péksütemény. Nem csak frissen, de a boltok polcain hűtve, vagy mirelit változatban is árulják. Mi viszont úgy járunk a legjobban, ha otthon készítjük el, és megtoljuk egy kis extrával!
Ehhez a változathoz a szigetországban oly' népszerű borsópürét (mushy peas) készítettem el - kivételesen nem mentás változatban - ami most nem csak pürés köretként, de töltelékként is jól működik!
Hozzávalók:
- 1 közepes fehér kolbász
- 20 dkg borsó (befőtt vagy mirelit - sajnos még nincs szezonja)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál bolti pestó
- kevés olívaolaj
- leveles tészta
- Worcestershire-szósz
- só-bors
Elkészítés: A borsót pároljuk puhára, rakjuk egy aprító/turmixgépbe. Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a megtisztított fokhagymát, a pestót, egy evőkanálnyi olívaolajat egy fröccsnyi worcestershhire-szószt és az egészet turmixoljuk darabosra.
A leveles tésztát nyújtsuk téglalap alakúra, 3 mm vastagságúra, vágjuk méretre (mérjük a kolbászhoz), kenjük meg a borsókrémmel (hagyjunk valamennyit későbbre), rakjuk rá a kolbászt és tekerjük fel.
A 'roll' tetejét kenjük be tojással, majd 200 C-ra előmelegített sütőben süssük aranybarnára.
Tálaláskor a maradék borsókrémet pakoljuk mellé és locsoljuk meg egy kevés worcestershire-szósszal.