Nagy Sándor: Hódítás...a konyhában

2014. március 22.

Tekerjünk egy zöldet!

pearoll2b (1 of 1).jpg

Szombat estére tökéletes választás!

Mit is mondhatnék? A britek - azon kívül, hogy mindenből tudnak piet készíteni - tekerni is szeretnek.
Ha tehetnék, egy egész marhát bebugyolálnának leveles tésztába. Mindegy nekik hogy csirke, disznó, vagy nagy rakás zöldség, a 'roll'-ok olyan szerves részét képezik a szigetországbeli reggelizős-ebédes take-away kultúrának, mint nálunk menzás rántott hús, krumplipürével.
Reggelinél nem, de ebédnél - főleg, ha egy kocsmában rendelünk rollt - szinte biztos, hogy kapunk mellé valamilyen mártást/szószt/pürét is.

A 'sausage roll'  (azaz kolbászos tekercs, de mi maradjunk csak a 'roll' - nál) az egyik legnépszerűbb reggeli húsos péksütemény. Nem csak frissen, de a boltok polcain hűtve, vagy mirelit változatban is árulják. Mi viszont úgy járunk a legjobban, ha otthon készítjük el, és megtoljuk egy kis extrával!

Ehhez a változathoz a szigetországban oly' népszerű borsópürét (mushy peas) készítettem el - kivételesen nem mentás változatban - ami most nem csak pürés köretként, de töltelékként is jól működik!

Hozzávalók:

  • 1 közepes fehér kolbász
  • 20 dkg borsó (befőtt vagy mirelit - sajnos még nincs szezonja)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál bolti pestó
  • kevés olívaolaj
  • leveles tészta
  • Worcestershire-szósz
  • só-bors

Elkészítés: A borsót pároljuk puhára, rakjuk egy aprító/turmixgépbe. Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a megtisztított fokhagymát, a pestót, egy evőkanálnyi olívaolajat egy fröccsnyi worcestershhire-szószt és az egészet turmixoljuk darabosra.
A leveles tésztát nyújtsuk téglalap alakúra, 3 mm vastagságúra, vágjuk méretre (mérjük a kolbászhoz), kenjük meg a borsókrémmel (hagyjunk valamennyit későbbre), rakjuk rá a kolbászt és tekerjük fel.
A 'roll' tetejét kenjük be tojással, majd 200 C-ra előmelegített sütőben süssük aranybarnára.

Tálaláskor a maradék borsókrémet pakoljuk mellé és locsoljuk meg egy kevés worcestershire-szósszal. 

pearollallo (1 of 1).jpg 

Tekerjünk egy zöldet!
tovább olvasom ->

Címkék: angol borsó kolbász

süti beállítások módosítása