Csak három és fél óra a sütőben és szétomlik a szádban! Nem hiszem, hogy van ennél egyszerűbb bárányos recept!
Ha tehetitek, idén húsvétra mindenképp vegyetek bárányt. Alig eszünk. És nem csak az ára miatt.
A most következő húsvéti sültet nem egy nagy ördöngösség elkészíteni és szinte alig kell hozzá valami.
Az elkészült bárányból - ha marad húsvét utánra - aztán lehet jobbnál jobb maradékos kajákat készíteni.
Ezek is jönnek majd szép sorban a báránysültes bejegyzés után, de először kezdjük ezzel!
Hozzávalók:
- 1,5 kg csontozott báránylapocka
- 1/2 kg apró sárga krumpli
- jó nagy csomó friss rozmaring és petrezselyem
- egy maréknyi friss zsálya
- 2 fej lilahagyma
- 1 szál újhagyma
- egy egész fej fokhagyma
- 1 kávéskanál csípős mustár
- worcesterhsire-szósz
- balzsamecet
- olívaolaj
- só-bors
Elkészítés: Vegyünk elő egy mély falú tepsit,locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal, pucoljuk meg a hagymát, a fejeket vágjuk négy felé és dobjuk a tepsibe. A fokhagymát szedjük gerezdekre és dobjuk a hagyma mellé.
Egy mozsárban, vagy turmixgépben készítsük el a pácot.
Három szál rozmaringról szedjük le a leveleket, adjunk hozzá egy maréknyi friss zsályát, az újhagymát, a petrezselymet, két evőkanálnyi olívaolajat, ugyanennyi worcestershire szószt, a csípős mustárt, sózzuk, borsozzuk és nyomjunk bele egy gerezd fokhagymát is és az egészet 'turmixoljuk' pépesre, majd jó alaposan dörzsöljük bele a bárányba.
Rakjuk a tepsibe a húst, dobjunk mellé még pár szál friss rozmaringot, fedjük le duplán alufóliával és 180 C-ra előmelegített sütőben süssük 3-3 és fél órát. Ha kész, fedjük le konyharuhával és hagyjuk állni egy jó 20 percet.
Egy tepsibe öntsünk egy kevés olívaolajat, a krumplikat mossuk meg, vagdossuk be, ízlés szerint fűszerezzük (só, bors, kevés pirospaprika is mehet rá, vagy rozmaring), locsoljuk meg balzsamecettel, rakjuk a tepsibe, alufóliával fedjük és 20 perc alatt süssük aranybarnára, 200-on.
Ennyi.
Ugye hogy nem vészes?