Vége a nyárnak és már őszben vagyunk. Visszatértem és egyből ezzel indítok. És ennél már csak jobbak jönnek, csak szólok! Éljen a 'comfort food' időszak!
A mostani hétvége sajnos csak egy napos, egy napba kell belesűríteni mindent, így a 'kell valami igazán jó!" kaját is. Azt hiszem ebben a street food cuccban minden benne van, amire szükségetek lehet ezen az egyetlen egy napon: mágia, öröm, vidámság, szerelem és nyugalom. Szóval, ha jót akartok ezen az egyetlen szabadnapon, akkor csak ezt készítsétek el! Itt nincs semmi sallang, semmi mellébeszélés. Brit 'pulled pork' (ahogy a mester a Nyárspolgár blog szerzője mondja: 'cafatos') szendvics recept tőlem, szeretettel.
Miért szeretem a pulled porkot? Ez kérdés? Van olyan, akinek ezt meg kell indokolni? :) Elég csak ránézni.
Imádom, hogy a Szigeten (szeretem így hívni Nagy-Britanniát), a legutolsó mini falurendezvényen is van pulled pork. Általában nem aprózzák el: legalább egy disznóval készülnek, külön street foodra (mármint az igazi street foodra) átalakított, mélyfalú disznósütővel.
Emlékszem, hogy alig két éve, a londoni (nem falu) Battersea utcabálon a kedvenc angol-ausztrál hangulatú pubom maori tulajdonosa, milyen kis patent derékmagasságig érő, külön pulled pork szendvics készítéséhez épített sütőben tekerte a mázsánál is nehezebb malacot. (Sajnos azóta a helyet lebontották és társasházat építettek a helyére.)
De nem is ez a lényeg, hanem hogy hogyan készítsetek szaftos, brit pullet pork szendvicset szinte "pillanatok" alatt.
Nem kell hozzá 6-12 óra: ehhez a recepthez elég 4 és fél is.
Hozzávalók:
- 1 kg sertéscomb vagy lapocka
- saláta - lehetőleg vegyes, répával, előrecsomagolt
A pác:
- 1 csapott kávéskanál őrölt kávé
- 2 púpos kávéskanál angol mustár
- 2 evőkanál worcestershire-szósz
- 1/2 üveg Heinz ketchup
- fél liter barna Staropramen sör
- 2 szál friss rozmaring
- 2 kávéskanál cukor
- 1 paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma (fokhagymanyomóval)
- só-bors
- szárított vagy friss chili - ízlés szerint
Elkészítés:
A pác hozzávalókat keverjük össze egy mély falú tepsiben. A húst úgy ahogy van egészben forgassuk meg a pácban, alaposan dörzsöljük be mindenhol, dobjunk még mellé 3 gerezd fokhagymát és egy paradicsomot, két szál friss rozmaringot, öntsünk alá fél liter vizet, fedjük le alufóliával (duplán) és előmelegített sütőben kb 130-140 C-on (gáz 4) süssük 4-4 és fél órán keresztül. Óránként nézzünk rá, hogy mennyi víz van még alatta, és ha nincs akkor öntsünk alá, de csak keveset éppen annyit, hogy legyen a tepsi alján.
Amikor átsült, vegyük ki és két villával szedjük 'cafatosra'.
Rakjuk félre és egy serpenyőben készítsük el a pácot még egyszer, majd forraljuk fel.
A cafatokra bontott húst forgassuk meg a pácban, hagyjuk hogy mindenhol jól beszívja.
Pirítsunk hozzá hamburger-zsömlét (nem kell szenvedni azzal, hogy még ezt is sütünk, csak vegyünk olyat készen a boltban, ami az ízlésünknek megfelel), pakoljuk rá a salátát majd a pulled porkot - amennyi jólesik! - és aki szereti a csípőset, az dobhat rá nyugodtan egy kevés friss chilit is!
Ha van kedvetek, akkor süssetek ki hozzá steak krumplit - lányok: "süssetek" salátát - de jelezném, hogy akkor garantáltan nem fogtok enni másnap reggelig! :)