Ennél a (vega) tök receptnél biztos, hogy van jobb meg szebb is, az tuti; de hogy finomabb, azt kétlem! Ha unod a 'banánt' azaz a hagyományos tökleves-tökmuffin-tök-krém hármast (vagy "a tököd tele van") és egy tökösebb kajára vágysz ezen a hétvégén, akkor ne menj tovább! Tök-Ász!
Fűszeres sült tök karamellizált hagymával és lencsével, fetával és gránátalmával
Szombaton - még a gyertyagyújtás előtt - szaladjatok le a piacra és vegyetek meg minden hozzávalót! Nem kell nagy és drága dolgokra gondolni, eléggé kevés pénzből kijön és egy kis méretű tök is bőven elegendő 2 főnek vacsorára (vagy ebédre).
Természetesen mint minden receptbe, így ebbe is vittem egy kis csavart, egészen pontosan az alap receptet tunningoltam fel egy dögös sport változatra!
Hozzávalók:
- 1 db kis tök (max fél kiló)
- 1 konzerv lencse
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 közepes fej hagyma
- 2 kávéskanál őrölt kömény
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 1 kávéskanál pirospaprika
- 15 dkg feta
- friss petrezselyem
- olívaolaj
- gránátalma
- 1 citrom
- extra: mandula és friss menta
Elkészítés:
Húzzuk fel a sütőt 200C-ra. A tököt alaposan mossuk meg, vágjuk ketté és előmelegített sütőben süssük 30-35 percig. Ha kész, vegyük ki, rakjuk félre, hagyjuk kihűlni.
Ezután egy kanállal vájjuk ki a közepét úgy, hogy maximum 1 cm 'hús' maradjon körbe a széleken.
Vágjuk apróra a hagymát és egy serpenyőben, kevés olívaolajon pároljuk üvegesre. Adjuk hozzá a fűszereket (és itt mehet bele a friss menta, a petrezselyem és a mandula is), dobjuk bele a kivájt tökdarabokat, majd öntsük rá a lencsét (vízzel együtt). Addig főzzük, amíg a víz nagyrésze elpárolgott.
Ha kész, húzzuk félre, szórjunk rá fetát, nyomjunk bele egy kevés citromlevet és jól keverjük el.
A tökös-lencsét kanalazzuk a kivájt tökökbe és süssük további 15 percig.
A végén szórjunk rá fetát és gránátalma magokat!
Ugyanezt a receptet - már csak az illata miatt is! - karácsonykor is nyugodtan el lehet lőni!