Apáméknak ‘laskatészta’, az olaszoknak tagliatelle. Ez a csirkés verzió nem egy klasszikus és hagyományos olasz recept; de őszintén szólva nem is annak szántam.
Nem egy hagyományos olasz étel, de elkészíteni ugyanolyan könnyű. Néhány hozzávaló, 20 perc és jó étvágyat!
A szüleink kapásból azt vágnák rá erre a tésztára, hogy “Hát ez fiam laskatészta! Miről beszélsz te?”
Ami igaz is. Részben.
‘Olasz laskatészta’
A tagliatelle az olaszok klasszikus tésztája. Neve az olasz tagliare szóból ered, ami annyit tesz “vágni valamit“.
A tészta is az itthoni, klasszikus ‘laskatzésztára hajaz’.
A lényeg az egyenletes szélesség, ami szigorúan fél és egy cm között mozoghat.
Én általában pestóval vagy spenótos szósszal eszem (fonnasztott spenót, kevés tej vagy tejszín, fokhagyma; tetejére parmezén); de kiváló például egy meleg nyári napon, “száraz öntettel” (chili paprika darabok, tökmag, mandula, mogyoró, pisztácia) és friss zöldséggel, hideg tészasalátának is.
A mostani receptben megbolondítottam egy kis csirkével.
Hozzávalók:
(2 személyre)
- 2 szelet csirkemell
- egy csomag tagliatelle
- 4 db paradicsom
- 1 konzerv sűrített paradicsom vagy passata
- bazsalikom
- 1/2 fej hagyma
- fokhagyma
- kevés vörösbor
- só
- bors
- cukor
- olívaolaj
Elkészítési idő: 20 perc
A csirkemellett vágjuk hosszúkás darabokra. Egy nagyobb serpenyűben, kevés olívaolajon pároljuk meg az apróravágott hagymát és fokhagymát, majd a csirkemell darabokat ezen piritsuk meg. Ha kész, adjuk hozzá a durván felszeletelt paradicsomot és a paradicsomkonzervet (vagy passatát), a friss bazsalikomot, sózzuk, borsozzuk; mehet bele egy csipetnyi cukor és egy kevés vörösbor is. Főzés közben kóstoljuk meg és ígény szerint ízesítsük.
A tésztát egyszerűen főzzük ki hozzá.
Ha friss tésztánk van, vagy ne adj isten előfőzöttet(?) vettünk, annak elég 5 perc is, forrástól számítva.
Tálaláskor mehet a tetejére a parmezán (de más sajt is)!
Nem egy klasszikus olasz, de fantasztikus tésztás étel!