Fetás padlizsán
Ezt a receptet a BBC egyik hétvégi főzőműsorában láttam Simon Hopkinsontól. Már-már röhejesen egyszerű és elképesztően ízletes. Tegnap ez volt a vacsora, mert ott árválkodott két padlizsán a hűtőben, még a szombati piacozásról.
Egy magamfajta gasztrobarbár mindig elalél, ha hasonló ötlettel találkozik. Csodálatos!
Hozzávalók:
(2 személyre)
- 2 közepes padlizsán
- friss petrezselyem
- 5 gerezd fokhagyma
- feta
- olívaolaj
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük max fokozatra. A padlizsánt mossuk meg alaposan, majd hosszirányban vágdossuk be. Nem kell mélyen, elég éppen csak a héját néhány helyen. Tegyük tepsibe, locsoljuk meg egy nagyon kevés olívaolajjal és tegyük a sütőbe; 30 percig süssük, de sütés közben néha forgassuk meg.
Egy kis tálba nyomjunk bele 5 gerezd megtisztított fokhagymát, öntsük fel olívaolajjal és vágjunk bele friss petrezselymet.
Ha a padlizsán elkészült, egy picit hagyjuk hűlni, majd szedjük le a héját, aztán sziromként terítsük ki egy tányéron.
Borsozzuk, morzsoljunk rá fetát, és szórjunk rá apróra vágott petrezselmyet, majd öntsünk rá a fokhaymás olajból.
Aki kenyérmániás, csináljon hozzá pirítóst, vagy grillezen meg egy focacciát.