'Rusty', azaz rozsda.
A briteknél a krumpli (mindenféle formában) olyan népétel, mint nálunk a májas/véres hurka: bele van égetve a nemzet gasztrotestébe - egyfajta billogként.
Krumplit nyomnak a húsok mellé (szinte állandóan), a reggelihez (hash brown), a kenyérbe, vagy pie-ba vagy annak a tetejére (Shepherd's Pie), hal mellé (Fish'n'Chips) vagy csak magában, sütve, ecetes szósszal...
Most egy egyszerű tepsis krumpli továbbgondolt 'rozsdás' változata következik, édespaprikával, fűszeresen, jó kis tunkolnivalóval.
Merem ajánlani a vasárnapi sültekhez: bitang!
Hozzávalók:
- 1 kg krumpli
- vaj (tea)
- kakukkfű
- szerecsendió
- pirospaprika
- kevés olívaolaj
- só, bors
- kevés balzsamecet vagy 'HP Brown' szósz (sajnos csak a British Store-ban kapni itthon)
Elkészítés: Pucoljuk meg a krumplit, vágjuk nagyobb gerezdekre, a gerezdek tetejét vágdossuk be. Tegyük egy kivajazott tepsibe, fröcsköljük be olívaolajjal, majd a gerezdek tetejét szórjuk meg pirospaprikával (ízlés szerint) majd tegyünk mindegyikre egy kávéskanálnyi vajat. A tetejét sózzuk, morzsoljunk rá kakukkfüvet és ízlés szerint szórjuk meg egy nagyon kevés őrölt szerecsendióval. 200 C-ra előmelegített sütőben 40 perc alatt süssük aranybarnára őket.
Tálaláskor fröcsköljük meg balzsamecettel vagy adjunk mellé HP barna szószt.
A szerecsendió édeskés-fűszeres íze valami elképesztő módon klappol a savanykás balzsamecethez/HP szószhoz.
Ez simán moziban/kanapén tunkolós, egy film mellett!