Nagy Sándor: Hódítás...a konyhában

2012. április 26.

A krumpli földjén

Írországban sok a krumpli. Meg nem csak az, hanem birka, tehén, zöld rét, eső, furcsa panelszerű-apró ablakos kunyhók (cottage), még furcsább kaják, gyönyörű táj és számolhatatlan kocsma. Az viszont tényleg van dögivel. De kezdjük a legelején. Nekem az első volt. Első…

A krumpli földjén
tovább olvasom ->
2012. április 26.

Csirkés tagliatelle

Apáméknak ‘laskatészta’, az olaszoknak tagliatelle. Ez a csirkés verzió nem egy klasszikus és hagyományos olasz recept; de őszintén szólva nem is annak szántam. Nem egy hagyományos olasz étel, de elkészíteni ugyanolyan könnyű. Néhány hozzávaló, 20 perc és jó étvágyat! A…

Csirkés tagliatelle
tovább olvasom ->
2012. április 26.

Nagyanyánk és dédnagyanyánk is konfitált, csak fogalma nem volt róla, hogy azt csinálja! Mondhatnám, hogy konfitált, (hiszen manapság mindenki konfitál, mert nagyon menő) de ad egy: nem lenne igaz, ad kettő: nem szeretem magát a szót sem. Nagyanyánk és dédnagyanyánk…

tovább olvasom ->
2012. április 26.

Hozzávalók:

Mexikó, kolostor, luchadorok, maszkok, Encarnación nővér, Chancho és Nacho, a Főhős. Egy méltatlanul elhanyagolt vígjáték, aminek majdnem minden második képkockájában mexikói főtt kukoricát (vagy pirítóst) szorongatnak a szereplők. Jared Hess rendező és Jack Black (a…

Hozzávalók:
tovább olvasom ->
2012. április 26.

A városi 'parasztgyerek' - IV. rész

Veranda, fehérre meszelt falak, nyár, tikkasztó hőség, rengeteg légy…és jó illatok a konyhából. A nyáriból! 1985-öt írunk. Nagyék éppen kiköltöznek Balla nagyanyámtól – 6 éves koromig ugyanis ott lakott a négy fős család. Egy szobában. Legalábbis amennyire emlékszem,…

A városi 'parasztgyerek' - IV. rész
tovább olvasom ->
2012. április 26.

Hozzávalók:

Ha nem tudunk mást beszerezni, készítsük csak almából; de én tettem még bele rebarbarát és egy marék áfonyát is – csak az íze miatt, a poén kedvéért. Hozzávalók: 1/2 kg alma 2 vastag szál rebarbara 1 marék áfonya 1 kávéskanál fahéj 2 kávéskanál cukor Pite…

Hozzávalók:
tovább olvasom ->
2012. április 26.

A városi 'parasztgyerek' - III. rész

Húsvét.Idén történt meg először az utóbbi húsz évben, hogy nem tartottuk meg a szokásos húsvéti összeülésünket Balla-mamánál. Eddig minden évben megszervezte, most – valamiért – elmaradt.Talán az volt az oka, hogy mindenki ‘kirepült’ már; és az idei évben még…

A városi 'parasztgyerek' - III. rész
tovább olvasom ->
2012. április 26.

A városi 'parasztgyerek' - II. rész

A ‘városi parasztgyerek’ bejegyzés-sorozat második része.  Lesz ennek még folytatása, mert ahogy elnézem, egy könyvet meglehetne tölteni az emlékekkel – mert azok csak jönnek és jönnek…Ebbe a cikkbe első körben amolyan ‘foszlányok’ jutottak.Íme a Karika-Balla…

A városi 'parasztgyerek' - II. rész
tovább olvasom ->
2012. április 23.

A városi 'parasztgyerek' - I. rész

A K. Nagy - Kerekes vonal Rendhagyó cikk. Gondoltam, ha már annyit írtam, hogy így parasztgyerek, úgy alföldi, ‘emígy bihari’, akkor amolyan amatőr családfaelemzőként leírom, hogy miért is.És írás közben az jutott eszembe, hogy: a galambleves finom! Soha nem leszek…

A városi 'parasztgyerek' - I. rész
tovább olvasom ->
2012. április 23.

Kolbászok és hurkák

Magyar ember húst-hússal! A hazai disznóvágások már-már legendaszámba mennek, így arra gondoltam, hogy olyan anyagot teszek ki a kolbászokról, ami kicsit más, mint az eddigiek.Az alábbi cikket nem én írtam – a kolbász – és hurkafajtákról összeollózott anyag és részletes…

Kolbászok és hurkák
tovább olvasom ->
2012. április 23.

Slambuc és Sárkány

Paraszt vagyok, nincs mese. A parasztételek jellemzője, hogy mindegyikük végtelenül egyszerű, filléres alapanyagokból készülnek és nagyon laktatóak. Csalókák, mert egy kis adag is kevesebbnek tűnik, de már az is bőven elég, hogy jól belakjunk ebédre vagy vacsorára.Ha azt mondom:…

Slambuc és Sárkány
tovább olvasom ->
2012. április 23.

Zs-kategória

Sajnos Zs el lett hanyagolva. Zs ki lett kiáltva minden rosszak legrosszabbikának. Pedig Zs nem rossz, sőt, kifejezetten jó…mint majd’ minden, ha tudjuk hol a helye és mértéket tartunk. A zsír és a zsírral főzés kiment a divatból. Háziasszonyok sajnos egyáltalán nem…

Zs-kategória
tovább olvasom ->
süti beállítások módosítása