Quiche, egyszerűen
A wikipedia magyar változatában pizzának hívják – tévesen. Ma már klasszikus francia étel, de a quiche szó eredetileg a német ‘Kuchen’ , azaz ‘torta’ szóból származik. A francia konyhában a quiche (kís) egy sütőben, tojással, tejszínnel (vagy…
Fetás padlizsán
Ezt a receptet a BBC egyik hétvégi főzőműsorában láttam Simon Hopkinsontól. Már-már röhejesen egyszerű és elképesztően ízletes. Tegnap ez volt a vacsora, mert ott árválkodott két padlizsán a hűtőben, még a szombati piacozásról.Egy magamfajta…
Igyunk uborkát!
Az angolok elképesztő sok nyári italba tesznek uborkát. Uborka? Fúj! De nem, nem fúj…
A PIMM’S-ben alap.A Pimm’s olyasmi, mint a rum, és limonádéval hígitva, jéggel, mentával, eperrel, narancssal és szeletelt (kígyó)uborkával isszák, tipikus nyári, piknikes,…
Reszelt tészta-gombóta
Két napja ezzel húz mindenki. A névvel. Hogy gombóta meg cibere. Amikor néhány ismerősöm meghallotta, hogy ezt főzök, kinevettek. Pedig ennek az ételnek ez a neve. Jófajta egytálétel és egy forró téli ital az Alföldről.
A gombóta és a cibere is paraszt…
…azaz szurokfű, vagy fekete gyopár, vagy vadmajoranna. Latin neve: Origanum vulgare, azaz oreganó.
A nálunk elég gyakori pirosas színű, virágzó hajtásai szolgáltatják a fűszert, mely vágva vagy morzsolva kerül forgalomba. Hatásában és aromájában hasonlít a majorannára és a…
Népies neve: Angyalfű, angyalgyökér
Európa magasabb hegyvidékein honos, hazánkban termesztett kétéves növény, gyökerét használják ízesítőként.
Régi fűszer- és gyógynövény, melyet már a középkorban a kolostorok kertjében isültettek és nagyon becsültek. Különlegeen…
A nyáron nem árt a nehézsúlyú barbecue-grill-slambuc-bogrács vacsora vonal mellett valami könnyűvel is előállni. A halas ételek (folyami vagy tengeri – egyremegy) erre kiválóak. A következő recept egy igazán egyszerű ‘olaszos‘ tészta verzió, mindössze 15 perc munkát…
Nemrég költözés volt a családban és hozzámkerült Romváry Vilmos fűszeres könyve. Az idősebbeknek talán ismerik, a fiatalabbak kizárt. Ez a kötet (szerintem) első kiadás lehet, 1971-es nyomás (még 20000 példányban!), meglepően jó állapotban, néhány exta, kivágott korabeli…
Gyilkos grill pác
Egyszerű, mint az egyszeregy, és kerti partikhoz, grillekhez, elképesztően finom egy pác.Ne csak csirkéhez, de disznóhoz és bárányhoz is ideális – a bőrös kacsamellről nem is beszélve.Ha mégis csirkénél maradnátok, akkor mindenképpen combot javaslok a…
Most pedig akkor vágjuk el a csirke nyakát!
Ti emlékeztek még erre? Korombeliekhez szólok, mert tőlünk ‘lefelé’ már kötve hiszem, hogy bárki is tudná, hogyan kell elvágni egy csirke – vagy más szárnyas barát – nyakát.
De miért is?Más idők voltak? Változtak a dolgok?…
Hónapok óta erre készültek, és képesek voltak felkelteni a nagy napon, hajnal 5:30-kor. Mondjuk hol nem érdekelte a társaságot, hogy egy “hülyemagyar” nem tud aludni. Az utcánkban - ami szombatonkén piaccá alakul át -már csütörtökön elkezdték építeni az…
Shandy (Bandi)!
Kiváló a nyári melegben, mert nem üt meg (annyira). A fröccsel egyenértékű, azzal a különbséggel, hogy ezt sörből csinálják.Az angoloknál (már megint az angolok!) üveges kiszerelésben is lehet kapni, mi több – mily’ meglepő! – a pubokban is az itallap…
Tésztasaláta
Egy régi recept még a Batthyány utcából.
***
Húsvét után vagyunk: nem kéne most nehezet enni.Ezt a receptet szintén Angliában lestem el egy ottani ismerősömtől.
Nyár, meleg. Az ember valami könnyűre vágyik, valami finom borral, egy könyvvel a kezében, egy…
Házi veréb. Az.
Az alábbi kaja Franciaországban volt nagyon menő: úgy kétszáz évvel ezelőtt. Utánajártam és találtam egy angol cikket, ahol arról írnak, hogy a rettentően elszaporodott verebeket kezdték el enni a franciák, de annyira rákaptak, hogy majdnem sikerült kiírtani a…
Egy akció keretein belül ebben a hónapban az összes Ramsay étteremben 50+% kedvezménynel lehetett inni-enni. Múlt hét szerdán Gordon Ramsay – Mazeéttermében vacsoráztunk.
Az étterem nem messze a Bond street tube megállótól, a Grosvenor Square-en, egy klasszikus, patináns angol…