Nagy Sándor: Hódítás...a konyhában

2012. április 26.

Quiche, egyszerűen

Quiche, egyszerűen A wikipedia magyar változatában pizzának hívják – tévesen. Ma már klasszikus francia étel, de a quiche szó eredetileg a német ‘Kuchen’ , azaz ‘torta’ szóból származik. A francia konyhában a quiche (kís) egy sütőben, tojással, tejszínnel (vagy…

Quiche, egyszerűen
tovább olvasom ->
2012. április 26.

Fetás padlizsán

Fetás padlizsán Ezt a receptet a BBC egyik hétvégi főzőműsorában láttam Simon Hopkinsontól. Már-már röhejesen egyszerű és elképesztően ízletes. Tegnap ez volt a vacsora, mert ott árválkodott két padlizsán a hűtőben, még a szombati piacozásról.Egy magamfajta…

Fetás padlizsán
tovább olvasom ->
2012. április 26.

Igyunk uborkát!

Igyunk uborkát! Az angolok elképesztő sok nyári italba tesznek uborkát. Uborka? Fúj! De nem, nem fúj… A PIMM’S-ben alap.A Pimm’s olyasmi, mint a rum, és limonádéval hígitva, jéggel, mentával, eperrel, narancssal és szeletelt (kígyó)uborkával isszák, tipikus nyári, piknikes,…

Igyunk uborkát!
tovább olvasom ->
2012. április 26.

Reszelt tészta-gombóta

Reszelt tészta-gombóta Két napja ezzel húz mindenki. A névvel. Hogy gombóta meg cibere. Amikor néhány ismerősöm meghallotta, hogy ezt főzök, kinevettek. Pedig ennek az ételnek ez a neve. Jófajta egytálétel és egy forró téli ital az Alföldről. A gombóta és a cibere is paraszt…

Reszelt tészta-gombóta
tovább olvasom ->
2012. április 26.

Romváry: Kaslók

…azaz szurokfű, vagy fekete gyopár, vagy vadmajoranna. Latin neve: Origanum vulgare, azaz oreganó. A nálunk elég gyakori pirosas színű, virágzó hajtásai szolgáltatják a fűszert, mely vágva vagy morzsolva kerül forgalomba. Hatásában és aromájában hasonlít a majorannára és a…

Romváry: Kaslók
tovább olvasom ->
2012. április 26.

Romváry: Angelika

Népies neve: Angyalfű, angyalgyökér Európa magasabb hegyvidékein honos, hazánkban termesztett kétéves növény, gyökerét használják ízesítőként. Régi fűszer- és gyógynövény, melyet már a középkorban a kolostorok kertjében isültettek és nagyon becsültek. Különlegeen…

Romváry: Angelika
tovább olvasom ->
2012. április 26.

A nyáron nem árt a nehézsúlyú barbecue-grill-slambuc-bogrács vacsora vonal mellett valami könnyűvel is előállni. A halas ételek (folyami vagy tengeri – egyremegy) erre kiválóak. A következő recept egy igazán egyszerű ‘olaszos‘ tészta verzió, mindössze 15 perc munkát…

tovább olvasom ->
2012. április 26.

Romváry világa

Nemrég költözés volt a családban és hozzámkerült Romváry Vilmos fűszeres könyve. Az idősebbeknek talán ismerik, a fiatalabbak kizárt. Ez a kötet (szerintem) első kiadás lehet, 1971-es nyomás (még 20000 példányban!), meglepően jó állapotban, néhány exta, kivágott korabeli…

Romváry világa
tovább olvasom ->
2012. április 26.

Gyilkos grill pác

Gyilkos grill pác Egyszerű, mint az egyszeregy, és kerti partikhoz, grillekhez, elképesztően finom egy pác.Ne csak csirkéhez, de disznóhoz és bárányhoz is ideális – a bőrös kacsamellről nem is beszélve.Ha mégis csirkénél maradnátok, akkor mindenképpen combot javaslok a…

Gyilkos grill pác
tovább olvasom ->
2012. április 26.

Hogyan vágjunk csirkét

Most pedig akkor vágjuk el a csirke nyakát! Ti emlékeztek még erre? Korombeliekhez szólok, mert tőlünk ‘lefelé’ már kötve hiszem, hogy bárki is tudná, hogyan kell elvágni egy csirke – vagy más szárnyas barát –  nyakát. De miért is?Más idők voltak? Változtak a dolgok?…

Hogyan vágjunk csirkét
tovább olvasom ->
2012. április 26.

GOD SAVE THE QUEEN!

Hónapok óta erre készültek, és képesek voltak felkelteni a nagy napon, hajnal 5:30-kor. Mondjuk hol nem érdekelte a társaságot, hogy egy “hülyemagyar” nem tud aludni. Az utcánkban - ami szombatonkén piaccá alakul át -már csütörtökön elkezdték építeni az…

GOD SAVE THE QUEEN!
tovább olvasom ->
2012. április 26.

Shandy (Bandi)!

Shandy (Bandi)! Kiváló a nyári melegben, mert nem üt meg (annyira). A fröccsel egyenértékű, azzal a különbséggel, hogy ezt sörből csinálják.Az angoloknál (már megint az angolok!) üveges kiszerelésben is lehet kapni, mi több – mily’ meglepő! – a pubokban is az itallap…

Shandy (Bandi)!
tovább olvasom ->
2012. április 26.

Tésztasaláta

Tésztasaláta Egy régi recept még a Batthyány utcából. *** Húsvét után vagyunk: nem kéne most nehezet enni.Ezt a receptet szintén Angliában lestem el egy ottani  ismerősömtől. Nyár, meleg. Az ember valami könnyűre vágyik, valami finom borral, egy könyvvel a kezében, egy…

Tésztasaláta
tovább olvasom ->
2012. április 26.

Sült verébHozzávalók:

Házi veréb. Az. Az alábbi kaja Franciaországban volt nagyon menő: úgy kétszáz évvel ezelőtt. Utánajártam és találtam egy angol cikket, ahol arról írnak, hogy a rettentően elszaporodott verebeket kezdték el enni a franciák, de annyira rákaptak, hogy majdnem sikerült kiírtani a…

Sült verébHozzávalók:
tovább olvasom ->
2012. április 26.

Gordon Ramsay - Maze

Egy akció keretein belül ebben a hónapban az összes Ramsay étteremben 50+% kedvezménynel lehetett inni-enni. Múlt hét szerdán Gordon Ramsay – Mazeéttermében vacsoráztunk. Az étterem nem messze a Bond street tube megállótól, a Grosvenor Square-en, egy klasszikus, patináns angol…

Gordon Ramsay - Maze
tovább olvasom ->
süti beállítások módosítása